loader
Održana 51. sjednica VOOSI-a FBiH

Održana 51. sjednica VOOSI-a FBiH

Danas, 25.09.2024. godine, u prostorijama Saveza distrofičara Federacije BiH u ulici Grbavička br. 6a u Sarajevu, održana je 51. sjednica Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH (VOOSI FBIH).

Pored predstavnika članica VOOSI-a sjednici je prisustvovao i Pomoćnik Federalnog ministra rada i socijalne politike za pitanja osoba sa invaliditetom g-din Dobrica Jonjić.

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice, diskutovalo se o Zakonu o jedinstvenim načelima i okviru materijalne potrške licima sa invaliditeom, čiji prijedlog je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH, a očekuje se da u narednom periodu bude usvojen i na Domu naroda FBiH, a kako bi primjena istog stupila na snagu početkom naredsne godine. Vijeće je zaključilo da će se dodatno angažovati da navedeni zakon bude usvojen i na Domu naroda.

U nastavku, g-din Dobrica Jonjiić upoznao je prisutne vezano za donošenje novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI. Tom prilikom je prisutne upoznao da je Ministarstvo prikupilo skoro sve saglasnosti za navedeni zakon, te da se očekuje samo saglasnost Ministarstva finansija, kako bi isti mogao biti usvojen u formi nacrta na Vladi FBiH. Ovaj Nacrt zakona donosi niz poboljšanja kada se radi o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u FBiH.

Kada se radi o Strategiji za unapređenje prava i položaja OSI u FBiH, Vlada je usvojila prijedlog Ministarstva da se implementacija definiše za period 2025. - 2030. , te da je u toku monitoring na istu, a nakon čega će biti upućena na usvajanje od strane Vlade FBiH i oba doma Federalnog parlamenta.

Kada se radi o redovnom finansiranju reprezentativnih organizacija OSI i CŽR članica VOOSI-a, g-din Jonjić prisutne je informisao o procedurama kako za apliciranje tako i za izvještavanje, a što je u skladu sa važećim Zakonom o organizacijama i reprezentativnim organizacijama OSI i CŽR FBiH. Što se tiče finansiranja ovih organizacija iz sredstava od igara na sreću dogovoreno je da se izvrši dodatni pritisak kako bi Federalno ministarstvo finansija izmjenilo Uredbu i vratilo sredstva koja pripadaju Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Pod tekućim pitanjima razgovaralo se o Zakonu o socijalnim uslugama i drugim temama bitnim za osobe sa invaliditetom i njihove organizacije u Federaciji BiH.

Na kraju je predsjenik VOOSI-a FBiH g-din Almir Šahmanija, ispred Vijeća uputio zahvalnost Federalnom ministru rada i socijalne politike g-dinu Adnanu Deliću, na do sada provedenim aktivnostima na unapređenju prava i položaja osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, te istakao uvjerenje da će i u narednom periodu, a u saradnji sa Vijećem, nastaviti pružati podršku osobama sa invaliditetom i njihovim organizacijama na području Federacije BiH.