loader

SDFBiH ima 1178 registrovanih članova koji su u Savez uključeni putem kantonalnih udruženja iz Mostara, Goražda, Bihaća, Zenice, Tuzle i Sarajeva, a koji u Savezu mogu dobiti sljedeće usluge:

Informacije

Savez svojim članovima, njihovim obiteljima kao i cjelokupnoj javnosti obezbjeđuje i nudi sve vrste informacija o neuro-mišićnim poremećajima i oboljenjima. Također nudimo dostupne informacije u vezi tretmana, načina liječenja, najnovijih studija i istraživanja te aktivnosti koje naš Savez sprovodi u borbi za bolje životne uvjete svojih članova. Savez je u mogućnosti da vam ustupi informacije o obrazovanju i zapošljavanju uzimajući u obzir specifičnosti poremećaja i oboljenja svojih članova.
Naše osoblje će odgovoriti na svaki vaš upit i zahtjev za informacijama ukoliko posjeduje iste ili će vam pomoći da pronađete one koje su vam potrebne.

Edukacija

Savez organizira i održava specijalne treninge i radionice za osoblje, studente i profesionalne grupe kako bi se na što neposredniji način svi informirali i bolje upoznali sa prirodom i napredovanjem neuro-mišićnih poremećaja. Publikacije koje izdaje Savez također su namijenjene prvenstveno edukaciji, a besplatno se mogu dobiti u prostorijama Saveza ili ovdje. Također, našim članovima i ostalima koji se žele informirati i pobliže upoznati sa problemima i preprekama na koje oboljele osobe nailaze, u našem Savezu su dostupne knjige, brošure, članci, video snimci i ostali materijal koji tretira ovu tematiku.

Oprema

Savez je u mogućnosti pozajmiti, ili financijski asistirati u nabavci medicinske opreme svojim članovima. Program pozajmljivanja medicinske opreme osigurava osnovnu medicinsku opremu na zajam, te nova ili već korištena sredstva kao što su elektromotorna i invalidska kolica na mehanički pogon kao i bolnički krevet. Za detaljne informacije o ovom programu molimo vas da direktno kontaktirate Savez.
Savez je u mogućnosti donirati određenu novčanu pomoć za kupovinu nove opreme. Ukoliko postoji zahtjev za opremom koju Savez ne pokriva ili djelomično pokriva, osoblje Saveza rado će vam pomoći u traženju (ostatka) novčane pomoći ili donacije za neophodnu opremu. 

Za detaljne informacije o mogućnostima financiranja nabavke medicinske opreme molimo vas da direktno kontaktirate Savez.

Emotivna podrška

Podrška dolazi u mnogo oblika i svaka je na svoj način neophodna kako bi se osobama oboljelim od neuro-mišićnih poremećaja pomoglo u poboljšanju životnih uvjeta i prevazilaženju svakodnevnih problema i prepreka. Emotivna podrška je u tom smislu jednako bitno kao i financijska jer se mnogi oboljeli pored posljedica oboljenja moraju nositi i sa svakodnevnim stresom, financijskim teškoćama, obiteljskim i socijalnim problemima. Na žalost, nemaju svi toliko potrebnu podršku u svojim obiteljima i zajednicama. Mnogi se sami suočavaju sa izazovima na koje nailaze te je Program podrške koji SDFBiH održava u svojim prostorijama jedan od načina da se članovima pruži emotivna podrška u najtežim trenucima. Program podrške omogućava i članovima Saveza i njihovim obiteljima da se sastaju, razgovaraju, razmijene iskustva i priče, te na taj način socijaliziraju i umanje osjećaj usamljenosti u sopstvenoj tuzi.

Usmjeravanje

Savez pomaže i asistira u povezivanju i uspostavljanju kontakata sa neuro-mišićnim klinikama, agencijama i sl. u zajednici kako bi omogućila svojim članovima da pronađu rješenja za probleme sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu.

Društvene aktivnosti

Osobe oboljele od neuro-mišićnih poremećaja svakako su dio zajednice i stoga je društveni angažman Saveza usmjeren ka osiguravanju ravnopravnog učešća osoba oboljelih od distrofije i srodnih poremećaja i oboljenja u sudjelovanju u svim aspektima društvenog života u zajednici. Ovaj cilj treba postići dvije stvari. Prva je rad s drugim organizacijama na postizanju izmjene politike na lokalnom i federalnom nivou vlasti. A druga stvar je obezbjeđivanje osposobljenim i stručnim volonterima sudjelovanje u pravnim poslovima u lokalnim i širim zajednicama.