loader
Savez počeo realizaciju projekta „Medicinska rehabilitacija djece i mladih oboljelih od distrofije“

Savez počeo realizaciju projekta „Medicinska rehabilitacija djece i mladih oboljelih od distrofije“

Savez distrofičara Fedearcije BiH počeo je realizirati projekat „Medicinska rehabilitacija djece i mladih oboljelih od distrofije“

U kompleksnoj rehabilitaciji osoba sa neuromišićnim oboljenjima postoje tri komponente, a to su medicinska, psihološka i socijalna, i sve bi ove razine rehabilitacije trebale biti koordinirane i usklađeno provođene. Nažalost, svjesni smo da, u praksi to baš i nije lako realizirati, te smo u sklopu ovog projekta fokus usmjerili na medicinsku rehabilitaciju, i to medicinsku rehabilitaciju djece i mladih oboljelih od distrofije do 30 godina starosti sa područja 6 kantona: Hercegovačko-neretvanskog,  Unsko-sanskog, Bosansko-podrinjskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo.

Korisnici projekta biće smješteni u rehabilitacionom centru "Reumal" u Fojnici, gdje će imati kompletan medicinski i rehabilitacioni tretman namjenjen najtežoj kategoriji tjelesnih osoba sa invaliditetom - distrofičara.

Ovaj projekat odobren je od strane Federalnog ministarstva zdravstva iz sredstava Lutrije BiH za 2019. godinu. Ovim putem se zahvaljujemo pomenutom ministarstvu što je prepoznalo koliki značaj medicinska rehabilitacija i banjsko liječenje imaju za naše članove i odobrilo navedeni projekat.