loader
Savez učestvovao na online Konferenciji o stanju pokreta osoba s mišićnom distrofijom u regiji

Savez učestvovao na online Konferenciji o stanju pokreta osoba s mišićnom distrofijom u regiji

Danas, 18.05.2023. godine, Direktor Saveza distrofičara Federacije BiH g-din Almir Šahmanija, uzeo je značajno učešće na regionalnoj konferenciji o stanju pokreta osoba s mišićnom distrofijom u regiji. Konferencija je održana online putem Zoom platforme, u organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske - SDDH, kojeg čini mreža od 27 udruga koje djeluju na području Republike Hrvatske.

Saveza društava distrofičara Hrvatske ovu konferenciju organizovao je povodom 21. maja  - datuma kada se u RH obiljezava Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti, a s ciljem razvoja međusobne saradnje u različitim područjima pružanja podrške osobama s mišićnom distrofijom i zagovaranja njihovih prava, radi što bolje primjene UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, a učesnici su bili predstavnici organizacija osoba oboljelih od distrofije i srodnih oboljenja sa područja zapadnog Balkana.

Program Konferencije bio je podijeljen u dva tematska dijela. Prvi dio obuhvaćao je predstavljanje saveza i područja djelovanja, a drugi dogovor o zajednitkoj saradnji na aktivnostima u svrhu unapređenja kvalitete življenja osoba s MD, kao i na uspostavi partnerstava na projektima Europske unije.

S tim u vezi, razgovaralo se o mnogim temama koje se tiču ove populacije, a Direktor Saveza distrofičara Federacije BiH g-din Almir Šahmanija, između ostalog, predložio je da se za naredne sastanke i aktivnosti  kao prioriteti definišu oblasti zdravstvene zaštite - medicinske rehabilitacije, pomagala i pristupačnosti, što je i usvojeno.

Naredna konferencija planirana je za otprilike mjesec i po dana.